ONDERHUIDS

10 februari 2017    

Onderhuids

We planten het in, onderhuids, vroeger antabuse, recenter het anticonceptiestaafje, straks de microchip, of toch niet? De huisarts van Vincent Nys wou liever niet.
“Dat begrijp ik wel. De medische wereld is er nog niet helemaal mee vertrouwd. Bovendien hebben nogal wat dokters principiële bezwaren tegen de komst van de microchip”, zegt de zaakvoerder van het technologiebedrijf New Fusion op radio 1, in de bende van Annemie op 1 februari.
Hij liet samen met zeven van zijn dertien werknemers – uit vrije wil, waardoor alleen mannen – een chip inplanten bij bodypiercer en biohacker Tom van Oudenaarden in Nederland. Zonder riziv-terugbetaling van een consultatie.
In 2004 bracht een Rotterdamse huisarts een Verichip onderhuids in de bovenarm als betaalkaart voor VIP-lui van de Baja Beachclub. Je kan het nog altijd zien op youtube maar het scoorde geen hoge aantallen.

RFID

In 2002 had de Amerikaanse Food and Drug Administration deze chip goedgekeurd als eerste onderhuidse Radio Frequency Identification-chip (RFID) bij mensen. Hij zou later gebruikt worden in tienduizenden siliconenborsten. Geleverd door een beursgenoteerd bedrijf dat meeschreef aan een nieuwe wet van Obama die alle medische devices een ’tracking system’ oplegde.
De (beurs)wereld lag open voor de 16-cijferige unieke codechip die men kon aflezen met een scanner en gelinkt was met een identificatiesysteem van het persoonlijk medisch dossier. Bij een spoedgeval kon men de RFID-chip aflezen en de code intoetsen op de computer. Artsen zouden razendsnel alle informatie hebben en men was verzekerd van een snelle en juiste behandeling.
Zo een vaart liep het niet want privacywetten en kankerverhalen doorkruisten de beursopgang in 2010 met een vrije val in 2015.
De chip werd gebruikt in 2013 in een proefproject voor de leden van RWS (Recht op Waardig Sterven) om hun levenseindewilsverklaringen in armband of halsketting te plaatsen. De spoeddiensten wilden er geen rekening met houden vermits niet gecommuniceerd met een arts.

Spotify
Ondertussen werd een Near Field Communication chip (NFC) ontwikkeld, een soort ‘RFID 2.0’. Waar RFID-chips passief zijn en alleen kunnen worden gelezen, kunnen NFC-chips zelf ook een handeling in gang zetten.
Breinchips kunnen gedachten van verlamde mensen lezen en daarmee robots aansturen die hen helpen met eten en drinken, een youtubehit.
In veel smartphones en op pinpassen zit tegenwoordig een NFC-chip. Dat maakt het gemakkelijk om met je smartphone te betalen. Onderhuids maakt het ‘onder de tafel’ onmogelijk want elke transactie is bekend en traceerbaar, en daar wringt voor velen nog het schoentje.
Voorlopig dient de chip van Vincent Nys enkel als toegangsbadge, visitekaartje en om zijn favoriete nummers op de gemeenschappelijke muzieklijst van zijn bedrijf toe te voegen. Via Spotify, de wereldbekende streamingdienst, van Zweedse origine. Zweden is koploper in het microchipexperiment.

Opgesloten

Twee jaar geleden mocht ik het Epicenter in Stockholm bezoeken, een hoogtechnologisch kantoorgebouw waarin verschillende start-ups gehuisvest zijn. Er liep toen een pilootproject waarbij werknemers via een onderhuidse chip de kantoordeuren openden, de lift riepen, het kopieerapparaat activeerden. Weg met de externe badge.
Wie wou kon een chip laten kleven in zijn handpalm waardoor je overal gepersonaliseerde toegang kreeg tot en met een elektrische wagen starten. Weg met de kaartsleutel. Hoewel… alle toepassingen stonden nog niet op punt en een collega zat twee uur opgesloten in een wagen, gelukkig met spotifystreaming ter beschikking.
Het deed me denken aan onze domotica-experimenten in ons nieuwe huis, anno 1994 waarbij ik opgesloten raakte in de garage maar wel nog een CD kon laten spelen met mijn afstandsbediening. Een CD van de Kreuners met hun liedje: ‘Dankzij de chip word ik nummer één!’ Dat laatste van die Kreuners is verzonnen want ik was toen helemaal in de ban van Laura Pausini en Music from Philadelphia, the motion picture.

Medicijnen

Ondertussen is er van die domotica in ons huis heel wat kapot en nog niet vervangen door domotica van de tweede generatie. Met ethernetaansluiting, zoals mijn elektricien mij aanport. “Ik wacht tot het allemaal kan via de onderhuidse chip”, zeg ik haar.
“Dat zal nog een paar jaartjes duren”, zegt ze “maar ik ben mij volop aan het bijscholen. Het zelf onderhuids inplanten bezorgt me nog het meest kopzorgen.”
“Ga jij dat zelf inplanten?”
“Ik zal wel niet anders kunnen want doktoors zullen het niet zo rap doen als ik Vincent Nys hoor op de radio. Eerste vrouwelijke electricien te zijn in Gent was ook geen evidentie. Ga jij microchips”Niet als betaalkaart voor de plaatselijke beach- of golfclub”, antwoord ik, “maar een onderhuidse chip, die automatisch medicijnen afgeeft in het lichaam, dat wel.” inplanten? ”
“Niet als betaalkaart voor de plaatselijke beach- of golfclub”, antwoord ik, “maar een onderhuidse chip, die automatisch medicijnen afgeeft in het lichaam, dat wel.”
“Bestaat dat al? Dat zou alle problemen in de woonzorgcentra oplossen. Het verhaal van Roel Vanderstukken, ook op Radio 1 bij de bende van Annemie, raakte me erg. Acht op tien personeelsleden zeggen dat er te weinig personeel is om de nodige zorg te geven, vier op tien zeggen zelfs dat het personeelstekort tot incidenten leidt zoals verkeerde medicatie toedienen.”
“Dat zorgt voor veel problemen op de werkvloer, onderhuids vooral…”
Ze lacht wat mistroostig: “Ik ben echt benieuwd hoe dit zal evolueren, een afwachtende houding kan niet langer, we moeten iets doen en we moeten meedoen.”
“Maar vooral erover durven nadenken en praten, ik met al mijn collega’s op de eerste plaats – en in de opleiding. Die chip heeft 1.000 medicijnkamertjes van waaruit de medicijnen in het lichaam worden gestuurd. Het reservoir kan tot 16 jaar meegaan. Niet Zweeds maar Israelisch octrooi, met beurswaarden en politieke onderhuidse belangen, ook dat nog!”
‘Het blijft cruciaal dat je weet welke belangen spelen en zelf kiest wat er met je data gebeurt. Ook wanneer je onderhuids gechipt bent’ eindigde Vincent Nys zijn verhaal en hij haalde daarmee het onderhuidse boven water.

Dit blogbericht verscheen in Artsenkrantonline op 7 februari 2017
(Tussentitels door de AK-redactie)
http://www.artsenkrant.com/actueel/onderhuids/article-column-26279.html

  /  

0 REACTIES

LAAT HIER EEN REACTIE NA
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.